Δήμαρχος

dhmarxos samou

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δημάρχου Σάμου

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1979 με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles) και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών στο Παρίσι (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques).

Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησε μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για 9 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2004, και Επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων ανήκοντας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από το 2004 έως και το 2007 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σημειώθηκε αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΠΕΠ ΑΜΘ από 13%-70% και παράλληλα εγκρίθηκαν 250 ιδιωτικές επενδύσεις 200.000.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), στην οποία συμμετέχουν 160 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από το 2008 έως το 2009 ανέλαβε Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και συνέβαλε καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ.

Το 2013 ανέλαβε Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ). Τον Σεπτέμβριο του 2014 εξελέγη Δήμαρχος Σάμου. Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής (η οποία αποτελείται από 11 Δημάρχους) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είναι πρόεδρος επίσης της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενώ, από τον Φεβρουάριου του 2016 είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης (Monitoring Committee) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της αρχαιότερης πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης με μέλη σε 30 χώρες). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και της Ελληνικής Κίνησης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, καθώς και του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Είναι παντρεμένος με την Έφη Χρυσοχοΐδου, και έχει ένα γιό, τον Άγγελο.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Διαβάστε το Blog του Δημάρχου