Προφίλ Δήμου

dhmos
Δήμος Σάμου - ΔΕ Βαθέος, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου & Μαραθοκάμπου

 

"Τούτος ο τόπος ήταν κέντρο ενός σπουδαίου πολιτισμού". Έτσι χαρακτηρίζει τη Σάμο ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Η ιστορία και τα μνημεία της το αποδεικνύουν. Εδώ είχε ακμάσει το εμπόριο, πριν από χρόνια ήταν φημισμένα τα καπνά της, τα βυρσοδεψεία της. Το κρασί της τραγουδιέται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μεγάλο ρόλο για την ανάπτυξη της Σάμου έπαιξε η θέση της. Βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο, πολύ κοντά στη μικρασιατική ακτή, στην αγκαλιά της Ιωνίας, στο μέσον περίπου του θαλάσσιου δρόμου που ενώνει την Ελλάδα με την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο με την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μεγαθήρια και άλλα σπάνια είδη ζώων έζησαν στη Σάμο κατά την προϊστορική περίοδο. Τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή των Μυτιληνών κοσμούν τις προθήκες όχι μόνο του τοπικού Μουσείου, αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Σήμερα η Σάμος διαθέτει ένα πολύ πλούσιο πλέγμα τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, οι οποίες συντελούν σε μια διαφορετικής μορφής οικονομική ανάπτυξη. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, τις όμορφες παραλίες της και την πλούσια βλάστηση των βουνών της ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ηραίον και στο Ευπαλίνειο όρυγμα, στα μουσεία της στο αρχαιολογικό και Βυζαντινό στη Σάμο, τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο με τα εντυπωσιακά ευρήματα στους Μυτιληνούς. Κι ακόμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μοναστήρια με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τη Μεγάλη Παναγία, την Παναγία τη Βροντιανή, την Αγ. Ζώνη, τη Ζωοδόχο Πηγή.

Επίσης τα βιομηχανικά κτίρια, βυρσοδεψεία στο Καρλόβασι, καπνεργοστάσια στην πόλη της Σάμου, οιναποθήκες στον Αγ. Κωνσταντίνο και άλλα πολλά που θυμίζουν τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της Σάμου από τις παλαιότερες εποχές. Εξάλλου κάθε χωριό με την εκκλησία, το σχολείο, την διάταξη των σπιτιών γύρω από την πλατεία, τους κήπους, τα αμπέλια και τους μικρούς ελαιώνες, καθώς και τα εξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στις πιο όμορφες τοποθεσίες αποτελούν μια πολύ γοητευτική εικόνα και πόλο έλξης για κάθε ξένο επισκέπτη.