Νέα

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 07:03

Έναρξη του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Σάμου - Υποβολή αίτησης συμμετοχής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας:831 00 Σάμος
Πληροφορίες: Ε. Αθανασάκη
Τηλέφωνο: 2273353533
FAX: 2273027521
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Σάμος 28/11/2018
Αριθ. Πρωτ.:25555 ΠΡΟΣ:
Ενδιαφερόμενους κατοίκους Δήμου Σάμου για την υλοποίηση προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ο Δήμος Σάμου, πρόκειται να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, παραχωρώντας προς χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, κομποστοποιητές κήπου.
Θα διατεθούν συνολικά 1.000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, χωρητικότητας 280It. Το κάθε ένα τεμάχιο οικιακού κομποστοποιητή θα συνοδεύεται από:
1.Ένα (1) τεμάχιο μικρού πλαστικού κάδου χωρητικότητας 8 It, για τη συλλογή των βιοαποβλήτων στην κουζίνα.
2.Ένα (1) τεμάχιο αναδευτήρα για την ανάδευση των βιοαποβλήτων.
3.Σταθεροποιητή PΗ (QuickLime) ποσότητας συσκευασίας 1 lt.
4.Γαιοσκώληκες ποσότητας 1,5It.
5.Φυλλάδιο οδηγιών.
Πρόκειται για κάδους ταχείας ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τεμαχισμένα φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα κλπ., με τα οποία θα παράγεται καλής ποιότητας κομπόστ για προσωπική χρήση του ενδιαφερομένου.
Είναι τύπου «κήπου», αερόβιας λιπασματοποίησης χωρίς την ανάγκη προσθήκης ειδικών σκευασμάτων αναερόβιας ζύμωσης σε υγρή ή στερεά μορφή.Κάθε κάδος θα συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
Ο Δήμος Σάμου θα παρέχει οδηγίες στους ενδιαφερόμενους για την ορθή χρήση του κάδου και θα δύναται να διενεργεί επιτόπιες επισκέψεις στο χώρο σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την εκτροπή από την αποκομιδή και ταφή σημαντικών ποσοτήτων βιοαποβλήτων και ανήκει σε ένα σύνολο ενεργειών που στοχεύουν στην υλοποίηση του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου ¨Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων ¨ .
Τη δωρεάν παραχώρηση προς χρήση του οικιακού κομποστοποιητή, μπορούν να αιτηθούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών/οικοπέδων, ή συγκροτημάτων κατοικιών / πολυκατοικιών που διαθέτουν ικανοποιητικό αύλειο ελεύθερο χώρο με χώμα, ώστε να μπορεί να γίνει η έδραση του κάδου απευθείας στο χώμα.
Οι αιτούντες για παραχώρηση οικιακού κομποστοποιητή, θα πρέπει:
1.Να είναι ιδιοκτήτες της οικίας ή να έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον ιδιοκτήτη της οικίας για αυτό το σκοπό.
2.Να είναι νόμιμοι ενοικιαστές κατοικίας, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους από την αίτησή τους.
3.Να είναι νόμιμοι εκπρόσωποι συγκροτήματος κατοικιών / πολυκατοικιών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να συναινούν για αυτό το σκοπό, όλοι οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος.
4.Η κατοικία θα πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικό ελεύθερο αύλειο χώρο και να διαθέτει χώμα ώστε να μπορεί να γίνει η έδραση του κάδου απευθείας στο χώμα.
5.Η χρήση του κάδου θα είναι αποκλειστικά για το σκοπό της οικιακής κομποστοποιήσης που παραχωρείται.
6.Οι κομποστοποιητές δε θα μεταφέρονται σε διαφορετική διεύθυνση από αυτή που δηλώθηκε, χωρίς την συναίνεση της αρμόδιας υπηρεσίας και επιτροπής. Δεν θα μεταφέρεται επίσης εκτός νησιού.
Το χρονικό διάστημα της παραχώρησης προς χρήση, θα είναι επ' αόριστο, με δυνατότητα επιστροφής του κομποστοποιητή και των συνοδευτικών , ανά πάσα χρονική στιγμή στο Δήμο εφόσον το αιτηθεί ο χρήστης του κάδου .
Οι αιτήσεις θα διατίθενται σε έντυπη μορφή στα γραφεία πρωτοκόλλου : στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου , στο Δημοτικό Κατάστημα Καρλοβάσου, στο Δημοτικό Κατάστημα Χώρας και στο Δημοτικό Κατάστημα Μαραθοκάμπου, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.islandofsamos.gr.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στα παραπάνω γραφεία παραλαβής των αιτήσεων ή ηλεκτρονικά στα Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο fax: 2273024401 .
Οι αιτήσεις θα πρωτοκολλούνται στο Δήμο και θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας από αρμόδια επιτροπή, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κομποστοποιητών.
Οι επιλεγέντες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, θα ειδοποιηθούν αρμοδίως για την ημερομηνία υπογραφής Ιδιωτικού Συμφωνητικού και την παραλαβή του κομποστοποιητή.
Η μεταφορά του κάδου στον ενδιαφερόμενο θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης.
Η τοποθέτηση του κάδου θα γίνεται με ευθύνη του δικαιούχου.
Η συντήρηση/επισκευή του κάδου θα γίνεται με ευθύνη του δικαιούχου.
Το παραγόμενο κομπόστ θα είναι για προσωπική χρήση του ενδιαφερομένου και δε θα αποκομίζεται από την υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Σάμου.
Η διάθεση των οικιακών κομποστοποιητών στους δικαιούχους θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της προμήθειας, οπότε και θα ενημερωθούν αρμοδίως για την παραλαβή τους.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος