ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΝΤΕΛΦΙΝΓΚΕΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

sin

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΝΤΕΛΦΙΝΓΚΕΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γερμανικού Δήμου Ζιντελφίνγκεν στη Σάμο από τις 14 έως και τις 18 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Δήμαρχος Δρ. Μπερντ Φέρινγκερ, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπαιδευτή της πόλης κ. Uwe Zoller, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδελφοποιημένων πόλεων Ζιντελφίνγκεν – ISPAS κα Μπίργκιτ Βόλαντ – Μπράουν, ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου κ. Ρόλαντ Ναρ, η εκπρόσωπος γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Δήμου κα. Αριάνε Σαχτσάμπελ, ο δημοσιογράφος  της τοπικής εφημερίδας του Ζιντελφίνγκεν/Μπέμπλινγκεν κ. Πέτερ Μπάους και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δήμου  Γκίντερ Νίμπελ, Δρ. Δωροθέα Καντάουκε, Aλίνα Κρόσβαλντ και Μαξιμίλιαν Ράινχαρντ. Επίσης ο εκπρόσωπος του δικτύου διαδημοτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Σωπίκης Δημήτριος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων αλλά και επιτόπιων επισκέψεων με την παρουσία και του  επίτιμου προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με έδρα τη Σάμο κ. Γεώργιου Μηλιώτη.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Δευτέρα 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο δημάρχων Δρ. Μπερντ Φέρινγκερ και κ.Πάρη Παπαγεωργίου στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο Δήμων να συνεχίσουν την μακρόχρονη και εποικοδομητική συνεργασία.

 Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι:  «Οι σχέσεις μεταξύ των Δήμων μας συνεχίζονται για τρίτη δημοτική θητεία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει από μόνο του ότι πρόκειται για μια σχέση φιλίας και αλληλοκατανόησης, μια σχέση σεβασμού που επιθυμούμε ως νέα δημοτική αρχή να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε σε νέα πεδία. Σας ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή σας στο νησί μας σε περιόδους  που δοκιμαστήκαμε σκληρά. Είμαστε εδώ σήμερα για να επιβεβαιώσουμε ότι οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πλέον ισχυροί και ακατάλυτοι».

Και ο Δήμαρχος του Ζιντελφίνγκεν Δήμαρχος Δρ. Μπερντ Φέρινγκερ επιβεβαίωσε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, την πρόθεσή του να συνεχιστεί αυτή η αγαστή συνεργασία καθώς και την πεποίθησή του ότι αυτό θα συμβεί και θα επεκταθεί και σε νέα πεδία δράσης.

Ακολούθησε σύσκεψη με θέμα την Πολιτική Προστασία παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου , Αντιπύραρχου Γιώργου Μιαούλη και των: επικεφαλής Εθελοντικής Ομάδας Πυρασφάλειας Σαμίων κ. Αλέξανδρου Γιοκαρίνη, Εκπροσώπου Εθελοντών Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου κ. Βαγγέλη Καζάκου και επικεφαλής Εθελοντικού Κλιμακίου Πυθαγορείου κ. Βασίλη Ζαβιτσάνου. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άσκησης στην Σάμο την άνοιξη του 2025 με στόχο να αποκομίσουν εμπειρία οι Γερμανοί Πυροσβέστες σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών. Ακολούθησε η επίσημη παράδοση του Πυροσβεστικού Οχήματος από τον Δήμο Ζιντελφίνγκεν στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον χώρο της Εθελοντικής Ομάδας Πυρασφάλειας Σαμίων όπου,έπειτα από εισήγηση του προέδρου κ. Γιοκαρίνη Αλεξάνδρου και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης, ο Δήμαρχος και ο κ. Διοικητής Πυροσβεστικής του Sindelfingen ανακηρύχθηκαν ως επίτιμα μέλη του συλλόγου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Δημοτική Κοινότητα Κοκκαρίου και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Χρήστο Χατζηλία και μελών του Εθελοντικού Κλιμακίου Κοκκαρίου.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή της έκπληξης από τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου πόλεως Σάμου και τις νηπιαγωγούς τους που υποδέχτηκαν την γερμανική αντιπροσωπεία με έναν όμορφο χορό καθώς και ποιήματα που αφορούσαν τα τοπικά προϊόντα της Σάμου και τα οποία είχαν μεταφραστεί στα Γερμανικά. Μια έκπληξη που κέρδισε τα χαμόγελα και ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα από όλους τους παριστάμενους.

Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «Προβλήματα και προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εποχή μας» παρουσία των εκπροσώπων των παρατάξεων του Δήμου Ζίντελφίνγκεν και των κ.κ. Στάντζου Γεώργιου, επικεφαλής παράταξης «ΑΝΑ.Σ.Α.» , του επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθώς και των μελών της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. κ.κ. Βαγγέλη Καρρά και Σταμάτη Σεϊρλή. Στην δεύτερη σύσκεψη με θέμα «Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής» ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Καραμηνάς και η Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου κα Αγγελική Βαχατέλα πραγματοποίησαν ενημέρωση για τα προγράμματα και τις δράσεις του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο Δήμων και σε πρώτο στάδιο η ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων σε Παγκόσμιες Ημέρες με υψηλό συμβολισμό όπως για παράδειγμα η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για την Υγεία κ.ά.

Ακολούθησε σύσκεψη για συνεργασίες σε θέματα παιδείας στην οποία μετείχε η Διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Σάμου κ. Τσαμήτρου Σταυρούλα με την οποία διερευνήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας με αντίστοιχο μουσικό σχολείο του Ζιντελφίνγκεν καθώς και με τον Καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννη Χαραλαμπίδη με στόχο την συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο περιοχών. Ακολούθησε επίσκεψη στους Βουρλιώτες και συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Σταμάτη Κιουλάφα καθώς και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΜΕΤΑXΑ LIKNON.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ με θέμα «Πώς μπορούν τοπικά ΜΜΕ να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας (πρόληψη- αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.ά.) αλλά και ευρύτερα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος» στην διάρκεια της οποίας ανταλλάχτηκαν απόψεις ενώ επισημάνθηκε και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος.

Στην συνέχεια η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου κ. Σταματία Θωμασούλη στα πλαίσια σύσκεψης με θέμα «Πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλλων, εκπροσώπηση γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέματα ποσόστωσης στην συμμετοχή και εκλογή γυναικών στους Δήμους και γενικότερα θέματα που αφορούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην λήψη αποφάσεων» ενημέρωσε την γερμανική αντιπροσωπεία για το ιστορικό χρονολόγιο εκπροσώπησης των γυναικών τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και σε όλους τους πολιτικούς θεσμούς στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα στο νησί μας και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Συζητήθηκε το θέμα της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων καθώς και οι δράσεις των δύο Δήμων με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών ήδη από την σχολική ηλικία. Εκφράστηκε επίσης οι κοινός προβληματισμός για την αποχή των νέων από τα κοινά ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Τέλος ενημέρωση για θέματα αθλητισμού αλλά και κοινών διοργανώσεων έγινε από τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Βογιατζή.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Μυτιληνιών παρουσία και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Δ. Καπλαντζή.

Να σημειωθεί ότι στον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου επιδόθηκε εκ μέρους του Συλλόγου Αδελφοποιημένων πόλεων Ζιντελφίνγκεν – ISPAS και της εκπροσώπου του κα Μπίργκιτ Βόλαντ- Μπράουν επιστολή πρόσκλησης για συμμετοχή του Δήμου μας στο διεθνές Street-Festival του Δήμου Ζιντελφίγκεν τον Ιούνιο του 2024 στην διάρκεια του οποίου διοργανώνεται ο «δρόμος των αδελφών δήμων» με συμμετοχή όλων των Δήμων που είναι αδελφοποιημένοι με τον Γερμανικό Δήμο. Τέλος ο Δήμος σημειώνει την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη συνεχή συνεργασία και επαφή  μεταξύ των δύο Δήμων.

sin
sin
Προηγούμενο Πρόσκληση Ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής

Χρήσιμα Links

Σάμος

Το Νησί του Πυθαγόρα

© 2023. All Rights Reserved

Δήμος Ανατολικής Σάμου

Δήμος Ανατολικής Σάμου

I will be back soon

Δήμος Ανατολικής Σάμου
Γεια σας👋
Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;
This site is registered on wpml.org as a development site.